- Maaltijdbezorging onder de 16 jaar moet verboden worden, vinden D66 en PvdA. De arbeidsinspectie pleitte daar eerder ook al voor.
- De tijdsdruk, onveilige verkeerssituaties en de verantwoordelijkheid voor geld vormen gevaren voor jongeren onder de 16.
- Staatssecretaris Van Ark sluit een verbod niet uit, maar ziet het voorlopig ook nog niet zitten omdat ze ook veilige bijbaantjes voor jongeren niet wil verbieden.
D66 en PvdA willen dat het bezorgen van maaltijden door kinderen onder de 16 jaar verboden wordt. De Inspectie SZW (de arbeidsinspectie) pleitte voor zo’n verbod, dus moet verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark stoppen met twijfelen en hier snel werk van maken, betogen de partijen.
De tijdsdruk, onveilige verkeerssituaties en de verantwoordelijkheid voor geld vormen gevaren voor jongeren onder de 16, stelt de inspectie. “De inspectie komt niet vaak met zo’n stevig advies”, zegt Steven van Weyenberg van coalitiepartij D66. Hij snapt dan ook niet dat het kabinet niet zonder meer een minimumleeftijd invoert.
PvdA’er Gijs van Dijk voegt toe dat Van Ark “de veiligheid van kinderen voorop moet stellen. Het verdienmodel om 15-jarige kinderen onder gevaarlijke omstandigheden in te zetten moet worden doorbroken.”
De partijen wijzen op “meerdere ongelukken” in het afgelopen jaar met jongeren die ’s avonds laat maaltijden aan het bezorgen waren. Zo werd in Utrecht een 15-jarige jongen doorgereden die in het donker de straat wilde oversteken.
Bovendien houdt meer dan de helft van de bedrijven die door de Inspectie zijn onderzocht zich niet aan de regels: kinderen onder de 16 mogen niet na 19.00 uur ’s avonds werken en enkel licht werk verrichten. Jonge maaltijdbezorgers werken in veel gevallen ook te lang en krijgen te weinig betaald, oordeelde de Inspectie.
Van Ark sluit een verbod niet uit, maar ziet het voorlopig ook nog niet zitten omdat ze ook veilige bijbaantjes voor jongeren niet wil verbieden.